Македонија го одбележува Светскиот ден на хипертензија

0
571

Светскиот ден на хипертензија, 17-ти мај, за прв пат е воведен во 2005 година  и има цел унапредување на јавната свесност за хипертензијата  и  поттикнување на граѓаните за превенција и контрола на овој тивок убиец. Овогодишниот ден за хипертензија е под мотото „ Дали го знаеш својот број?’”

Секој четврти од десет возрасни имаат повисок крвен притисок, што често не се дијагностицира навреме. Хипертензијата лесно може да се утврди и  лесно може да се воведе модификација на животен стил или терапија за соодветно регулирање на крвниот притисок, а сепак само половина од вкупниот број на луѓе со хипертензија се свесни дека ја имаат.

Таа е втор водечки ризик фактор за оптовареност со болест  во земјите во развој, како и водечки фактор за мозочен удар  и срцева слабост. Здравите ставови – здрава исхрана, намален внес на сол, зголемена физичка активност, одржување на здрава телесна тежина, намален внес на алкохол и престанок на пушење,  можат да помогнат во борбата со хипертензијата.

Македонската асоцијација за хипертензија, заедно со  Здружението на лекари по општа и семејна медицина го одбележуваат  Светскиот ден за хипертензија во текот на целата недела.