Македонија издаде еврообврзницата во вредност од 450 милиони евра

0
1511

Македонија издаде еврообврзницата во вредност од 450 милиони евра по купонска каматна стапка од 5.625 проценти годишно и рочност од 7 години, соопштува Министерството за финансии. Според нив, тоа се исклучително поволни услови со оглед на сложената политичката ситуација во земјата. Сегашната камата е повисока од претходно најавуваните 5 отсто, а Министерството за тоа ја обвинува опозицијата и, како што велат, нејзините злонамерни опструкции, пишува Радио Слободна Европа.

Средствата од еврообврзницата ќе се користат за буџетски потреби во фискалните 2016 и 2017 година, како и за отплата на долгови кои доспеваат. Владиниот тим успеа да ги обезбеди неопходните средства значајни за одржување на макроекономската стабилност и развојниот тренд на македонската економија, велат од Министерството за финансии.

Оттаму посочуваат дека постапката за издавање на еврообврзницата се одвиваше согласно сите законски прописи.

Минататиот четврток еврообврзницата која требаше да тежи до 650 милиони евра беше одложена откако член на опозицискиот СДСМ упати писмо до доверителите кои требаше да тргуваат со неа. Одлуката за новото задолжување предизвика партиски препукувања и протести.

СДСМ денеска преку соопштение повторно го оспорува издавањето на еврообврзницата. Од партијата велат дека Никола Груевски и неговите послушници и соработници попладнево го извршиле најголемото финансиско злосторство во историјата на земјата и дека за тоа ќе одговараат. Во соопштението стои дека според досегашните нивни информации, издадена е еврообврзница на износ од 550 милиони евра, но овојпат со повисока камата од 5.875 проценти што треба д аја плаќаат граѓаните.

„Вкупната сума што ќе треба да ја отплаќаат идните генерации изнесува 776.2 милиони евра! Јавниот долг на Македонија од денеска изнесува 5 милијарди евра или 54 проценти од БДП и тоа без скриените долгови. Вакво расипничко и неодговорно управување со јавните финансии не е забележано во ниедна европска држава“, стои во соопштението.