Македонската јужна граница делумно отворена и добро обезбедена

0
675

Јужната граница е делумно отворена за проток на мигрантите низ нашата земја, добро е обезбедена од страна на безбедносните полициски сили на кои им помагаат полицајци од неколку европски земји и припадниците на АРМ. Бројот на војниците е зголемен со одлука на Врховниот командант поради порастот на бројот на мигрантите на околу 13 илјади само во реонот на Идомени.

Ова го изјави министерот за одбрана Зоран Јолевски кој денеска беше во посета на контингентот војници распоредени на јужната граница во реонот на Гевгелија.

Министерот Јолевски рече дека со координирано дејствување на припадниците на полицијата и Армијата, јужната граница е добро обезбедена со минимум илегални преминувања кои дневно се движат од 10 до стотина мигранти, кои за кусо време се откриени и се приведуваат од страна на армиските патроли.

– Доколку во следниот период бројката на мигранти се зголеми во камповите во Грција кај Идомени и Поликастро, можно е со одлука на Врховниот командант да биде зголемен и бројот на војници за обезбедување на јужната граница, рече министерот за одбрана.