Македонските олимпијци заминуваат за Рио

0
855

Подобрување на личните и државните рекорди е целта на македонските спортисти кои ќе настапат на Олимписките игри во Рио де Жанеиро. Македонија во Рио ќе ја преставуваат пливачите Марко Блажевски и Анастасија Богдановски, џудистката Катерина Николоска, стрелачката Нина Балабан и атлетичарите Дрита Исљами и Ристе Пандев. Четиринаестчлената македонска експедиција во Рио покрај спортистите ја дополнуваат нивните тренери, односно Владимир Богоевски (спортски директор на МОК) и докторот Зоран Ханџиски. Во Бразил ќе патуваат и првиот човек на МОК и генералниот секретар Васил Тупурковски и Сашо Поповски, но на покана на Интернационалниот олимписки комитет.

„Пресреќен сум што имаме еден ваков ден кога нашите олимпијци одат на Олимпијадата во Рио каде ќе ја преставуваат земјата, ќе ги бранат боите на Македонија, ќе ја преставуваат својата чест. Ние сме дел од олимпиското движење, а овие спортисти сега се дел од олимпиското семејство“, рече на прес конференцијата по повод заминувањето на македонската експедиција за Рио, првиот човек на Македонскиот олимписки комитет Васил Тупурковски.

Македонската експедиција за Рио ќе патува без пливачите Марко Блажевски и Анастасија Богдановски, кои заедно со својот тренер во Бразил ќе пристигнат од САД.

Оние кои беа прес конференцијата истакнаа дека имале добри подготовки, дека одат во Рио достојно да ја преставуваат Македонија, а целите им се да соборуваат државни рекорди.

„Завршните подготовки пред заминувањето во Рио го спроведов во Нови Сад, сметам дека сум навистина во добра форма, очекувам ширење на олимписките вредност кои се главна цел на олимпизмот и постигнување на добар резултат“, рече Нина Балабан, која се натпреварува во стрелаштво, воздушна пушка 10 метри и која прва ќе излезе на борилиштата во Рио од македонските спортисти. Балабан ќе настапи веднаш по отворањето на ОИ, односно на 6.август.