Марш во Молдавија за обединување со Романија

0
516

Илјадници граѓани на Молдавија учествуваа на маршот низ главниот град Кишињев, повикувајќи на обединување со Романија, односно обнова на унијата која траеше од 1918 до 1940 година. Молдавија до 1991 година беше во составот на тогашниот Советски сојуз, кога по неговото распаѓање прогласи независност. Анкетите покажуваат дека една четвртина од граѓаните сакаат обединување со Романија.