Марш за подршка на бегалците

0
1596

Во центарот на Скопје се организира марш  за подршка на бегалците, на кој присуствува и француската амбасадорка во земјава Лоренс Оер.

Настанот е во организација на Хелсиншкиот комитет а активистите се на улици со транспаренти на кои пишува „сите сме дојдени од некаде“ и „Македонија, земја на хумани и солидарни луѓе.

Присутните активисти со едноминутно молчење изразија и сочувство со жртвите од вчерашните шест терористички напади во Париз во кој животот го изгубија 160 луѓе, а речиси 200 се повредени и посочија дека бегалците токму поради таква ситуација ги напуштаат родните краишта и тие не треба да се поврзуваат со терористичките напади во Франција.

Во меѓувреме, силно полициско присуство може да се забележи во Скопје, посебно околу објектите на дипломатски претставништва.