Мексико прогласи еколошка тревога поради загадување на воздухот

0
390

Властите на мексиканскиот главен град прогласија еколошка тревога поради загадувањето на воздухот 1,5 пати над дозволената граница, само неколку часа пред воведувањето на непопуларната мерка за намалување на автомобилите на улиците.

На жителите на Мексико Сити и на неговите предградија, особено на оние кои страдаат од белодробни заболувања или болести на срцето им се препорачува да бидат внимателни и без потреба да не излегуваат на отворено.
Од 5 април до 30 јуни ќе важи програмата за забрана на користење автомобили во определени денови од неделата и таа важи за сите возила, регистрирани во регионот. За почитување на правилата се задолжени над три илјади припадници на силите за заштита на редот.