Мигрантите ја урнаа оградата и се обидоа да влезат во Македонија

0
763

Стотици мигранти, кои веќе седми ден се заглавени на македонско-грчката граница се обидоја да влезат во државата уривајќи ја бодликавата жица.

timthumb (23)

Дел од нив фрлаа и со камења по полицијата, додека други на колена викаа „Сакаме да одиме во Германија”.

Неколку мигранти претрчале во Македонија, но набргу биле приведени од полицијата.

38186c3df4c04cafbb6bac7fd8ef37db-1f9ec23acb0f40b78d40d9bc78ac2c2e-6

Најмалку десет мигранти блокирани на границата и вчера продолжија да штрајкуваат со глад, а некои со зашиени усти и со испишани пораки по лицата и по телата.

Во моментов, на македонско-грчката граница има околу 1 500 мигранти кои заглавија во меѓузоната, откако меѓународната заедница одлучи да се пропуштаат само бегалците од воените жаришта во Сирија, Авганистан и Ирак.

(Фото: Ројтерс)