Мигрантите во Грција пред депортација

0
570

Грчката полиција префрли во Атина околу 2 илјади и 300 мигранти кои три недели беа заглавени на границата со Македонија, растурајќи ги нивните надежи за азил во земјите на северот на Европа. Акцијата била со цел расчистување на теренот околу граничниот премин кај Идомени пред најавеното доаѓање на Фронтекс.

Во операцијата беа вклучени околу 350 полицајци и 45 автобуси со кои мигрантите беа пренесени во спортска сала која за време на Олимписките игри во Атина во 2004 година беше користена за натпревари на теквондо.

На мигрантите им е даден рок од 30 дена да ја напуштат земјата.

Полицијата соопшти дека доколку по овој период бидат затечени во Грција тие ќе бидат приведени и депортирани.