Милион граѓани бараат оставка од претседателката на Бразил

0
1243
A Sao Paulo. Plusieurs centaines de milliers de Brésiliens ont manifesté dimanche dans tout le pays pour réclamer le départ de la présidente Dilma Rousseff, qu'ils rendent responsable d'un vaste scandale de corruption et de la pire crise économique qu'ait subie le pays depuis un quart de siècle. /Photo prise le 16 août 2015/REUTERS/Paulo Whitaker

Речиси 900.000 Бразилци, според полицијата, протестираа вчера барајќи од претседателката на Бразил Дилма Русеф да даде оставка поради нејзината вовлеченост во скандали на корупција и економско-политичка криза. Според организаторите, протестирале 2 милиони луѓе. Во март протестирале 3 милиони луѓе од истите причини.
Протестот го организирало граѓанско движење со поддршка на еден дел опозицијата а протестите се одвивале во повеќе градови.
Граѓаните бараат оставка или деституција на претседателката. На протестот имаше транспаренти на кои пишуваше “Оди си Дилма!” и “Не на корупцијата!”.