Мозаиците од штоф на Велко Николов, пред битолчани

0
286

Во Битола беше презентирана изложбата Мозаиците од штоф на Велко Николов, гостување на Музејот на Македонија.

Николов во Битола го отвара својот кројачки дуќан и се смета за првиот човек во напиот град, кој започнал со конфекциска индустрија.

Во продавницата шиел и продавал модели на облека по европска мода а во слободното време изработувал килими од парчиња штоф.

Од нив сочувани се само два кои сега се вредни експонати во зборката на Музејот на Македонија.izlozba2

Секој од килимите е составен од шест до седум илјади поединечни парчиња и шуте толку за исполнување на опачината.

Николов, го надраснал балканскиот контекст и во почетокот на дваесеттиот век, создал дела со голема уметничка вредност, споредлива со најпрестижните експонати од светските музеи на применета уметност.