Можно е ФРОНТЕКС да бидат распоредени на македонско-српската граница

0
671

Грција со барања до ЕУ силите на ФРОНТЕКС да ги распореди на македонско-српската граница, наместо на македонско-грчката граница.

На тој начин јужната граница ќе биде попорозна, а Грција ќе го намали задржувањето на мигрантите на нејзина територија. Ваквото барање може да биде претставено и како официјален став на ЕУ од страна на првиот човек на Европската комисија, Жан-Клод Јункер.
Ваквата одлука би била преседан, бидеќи ФРОНТЕКС според својата мисија може да биде распореде само на европските надворешни граници.