Муслиманите го слават Курбан Бајрам

0
376
epa06175993 Muslim worshippers march toward Mena during the Hajj pilgrimage, near Mecca, Saudi Arabia, 01 September 2017. Around 2.6 million muslim are expected to attend this year's Hajj pilgrimage, which is highlighted by the Day of Arafah, one day prior to Eid al-Adha. Eid al-Adha is the holiest of the two Muslims holidays celebrated each year, it marks the yearly Muslim pilgrimage (Hajj) to visit Mecca, the holiest place in Islam. Muslims slaughter a sacrificial animal and split the meat into three parts, one for the family, one for friends and relatives, and one for the poor and needy. EPA-EFE/MAST IRHAM

Муслиманите низ светот го слават Курбан Бајрам, при што околу 2 милиони верници ги извршуваат последните обреди на традиционалниот аџилак во Саудиска Арабија. По изгрејсонце верниците започнаа со симболичен ритуал за каменување на ѓаволот со присуство на големо обезбедување во долината Мина, во близина на светиот град Мека.

Аџиите фрлаа камења во три колони притоа извикувјќи „Бог е голем“. Курбан Бајрам е 70 дена по првиот Бајрам во годината, Фитр Бајрам, а го обележува денот кога е комплетиран Светиот куран. Со овој празник се крунисува аџилакот, кој важи за петти темел на исламот, кој е доказ за солидарност и благосостојба.