На донаторска конференција собрани преку шест милијарди евра

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

На втората меѓународна донаторска конференција за борба против коронавирусот, свикана од претседателот на Европската комисија, Урсула фон дер Лаејн, беа собрани 6,15 милијарди евра од Европската унија, САД и други држави.

Европската комисија заедно со Европската инвестициска банка за борба против Ковид-19 ветија дека ќе дадат 4,9 милијарди евра, Германија 383 милиони евра, САД 545 милиони долари, Канада 219 милиони долари и Катар 10 милиони долари.

На самитот присуствуваа претставници на 40 влади.

Собраните пари ќе бидат искористени за тестирање на Ковид-19, третман, развој и производство на вакцина, како и за помош на најсиромашните заедници.

Share.