На Европа и се заканува „балканизација“

0
782
CAGLIARI, ITALY - SEPTEMBER 22: Pope Francis delivers his speech during a meeting with young people on September 22, 2013 in Cagliari, Italy. Pope Francis heads to Cagliari on the Italian island of Sardinia for a pastoral visit that includes celebrating mass at the Sanctuary of Our Lady of Bonaria. The Pope announced in May that he wished to visit the Marian Shrine of Bonaria or 'Good Air' because it gave his hometown of Buenos Aires its name. During his 10-hour visit to the city of Cagliari, the Pope will also meet workers, business representatives, prisoners, the poor, young people, leading representatives from the world of culture and the island's Catholic bishops. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Папата Францис предупреди на опасност од „балканизација“ на Европската унија и оцени дека Европа, со цел да ја избегне оваа опасност, треба повторно да „стимулира креативност“ и да прифати дека внатре во унијата постои здрава поделба, пренесува балканска Al Jazeera.

На конференцијата за новинари одржана во авионот додека тој се враќаше од Ерменија, папата предупреди дека ова би можело да резултира со отцепување на „покраините“ како што се Шкотска и Каталонија, а тоа би довело до „балканизација“ на Европа, вели папата.