На раце в кебе до првиот асфалт

0
758

Откако минaтата година им бил ископан асфалтот поради реализација на проектот „Изградба на мешовита канализација“ на улицата Љубојно во Битола, жителите од оваа улица која што се наоѓа во населбата Баир велат дека газат низ кал и дупки.

ulica-8 Секој дневно мака мачеле за да стигнат во своите домови . Велат дека состојбата била катастрофална кога врнело дожд.

ulica-7

Ситуацијата како што велат била драматична и за нивните автомобили кои што ги искршиле возејќи по патот. Такси возилата и возилото на Брза Помош поради непродниот пат не возеле до нивните домови, па за нив претставувало дополнителен проблем, тоа што неподвижните лица ги носеле на раце до ширината

ulica-4

Реагирале ноколку пати до надлежните

ulica-6

Прашавме во општина Битола кога жителите од улица Љубојно ќе добијат асфалт, од каде што добивме одговор дека Општина Битола била во контакт со месното население преку месната заедница и преземала активности за реализација на нивното барање.

ulica-3

Инаку во овај дел од градот живее претежно ромско население. Проектот изградба на мешовита канализација на улица Љубојно е финансиран согласно стратегијата за Ромите во Р.Македонија , Декада за вклучување на ромите 2005-2015 година и националниот акционен план за домување за места населени претежно со Роми.