Над два милиони муслимани во Мека го почнаа годишното поклонување „аџилак“

0
1377

Исламот проповеда сите муслимани да извршат еднаш во животот аџилак, што е еден од петте основни столба на муслиманската религија, вклучително верба во Алах и пророкот Мухамед како негов последен заповедник, петдневни молитви со лице кон џамијата Каба во Мека, давање добрина барем еднаш годишно и почитување на рамазанските пости.

Аџилакот започнува во Мека, пред верниците да продолжат кон долината Мина, на неколку километри на исток, каде е поставен голем град под шатори. Главен момент е поклонување со молитви на ридот Арафат.

Саудиска Арабија мобилизира над 100 илјади полицајци, што ќе се грижат за безбедноста за време на аџилакот.