Намален бројот на терористички напади

0
257

Бројот на убиени во терористички напади во 2016 година е намален, но повеќе држави биле погодени од напади на терористи. Тоа се наведува во Светскиот индекс за терористички напади објавен во Лондон.

Според Индексот, во 2016 година во терористички напади загинале 25.673 луѓе, што е за 22 отсто помалку во споредба со 2015 година. Бројот на убиени во терористички напади е намален во четири од петте најпогодени држави со тероризам – Сирија, Пакистан, Авганистан и Нигерија.

Петтата најпогодена држава – Ирак, како што се наведува во Индексот, продолжува да плаќа висока цена и таму се зголемени бројот на напади на ИД. Само во 2016 година загинале 9.765 луѓе.

Во минатата година од тероризам биле погодени 77 држави. Тоа е за 12 држави повеќе отколку во 2015 година кога терористички напади се регистрирани во 65 држави.

За европските држави се нагласува дека минатата година била најсмртоносна во однос на терористички напади од 1988 година.