НАТО ќе помага околу бегалците

0
346

На состанокот во Брисел, генералниот секретар на Алијансата Јенс Столтенберг изјави дека сериозно се разгледува можноста НАТО да утврдува како шверцерите на луѓе оперираат на Егејско Море.

Според предложената мисија, НАТО ќе собира информации за шверцерите кои потоа ќе им бидат проследувани на турските и грчките власти.

НАТО сојузниците веќе имаат бродови во источниот Медитеран, како дел од напорите да се поткрепи воздушната одбрана на Турција од проектили од Сирија и од руските повреди на турскиот воздушен простор.