НАТО започна операција во Егејот за запирање на протокот на мигранти

0
510

НАТО започна операција насочена кон запирање на приливот на имигранти по море кон Грција и Турција.

Операцијата е во Егејот и дејствува веќе втора недела, соопшти генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг во официјалното соопштение.

Столтенберг наведува дека морнариците на пактот беа распоредени во реонот 48 часа по министерската одлука пред две недели.

Синоќа беа утврдени деталите за извршување на мисијата. Стана јасно дека грчки поморски сили нема да дејствуваат во турска акваторија ниту турски бродови ќе влегуваат во акваторија на Грција.

Силите кои учествуваат во операцијата ја имаат примарната задача да собираат информации.

Се востановува дека според меѓународното право екипажите на НАТО се обврзани да помагаат во спасувачките операции по потреба, ако се судрат со сиромашните луѓе во морето .

„Миграциската криза влијае на сите нас, таа претставува хуманитарна трагедија и треба да најдеме решеније“, вели Столтенберг.

Предвидено е и соработка на Алијансата со Агенцијата за погранична контрола на Брисел- Фронтекс. Не е предвидено да се враќаат назад чамците со илегални странци, но тие ќе бидат контролирани и преносливи под надлежност на двете земји во регионот- Турција и Грција.