Неколку стотици граѓани на протест пред Собранието

0
304

Неколку стотици граѓани попладнево излегоа пред Собранието на Република Македонија за да го изразат својот револт поради предлог-законот на владејачките партии објавувањето и располагањето со материјалите од прислушуваните разговори да бидат казниво дело.

Со пароли „Цензурата е забранета“ в раце, присутните порачаа дека предлог-законот е озаконување на цензурата, па во знак на протест на разглас се пуштаа снимки од прислушуваните разговори, кои ги инкриминираат владејачките партии.

Протестот, кој помина мирно, беше организиран од граѓанското движење „Ајде!“.

Организаторите и присутните побараа предлог-законот да биде повлечен, зашто бомбите се сведоштво за она што ни се случувало во изминатите девет години.