Нема обвиненија за Клинтон

0
621

Директорот на Федералното истражно биро Џејмс Коми кажа дека ФБИ верува дека нема основа за соодветни обвиненија во случајот дали Хилари Клинтон постапила погрешно со класифицираните информации во времето кога беше државна секретарка.

Во саботата Клинтон имаше тричасовна средба со истражителите од ФБИ за да разговара за приватниот сервер кој таа го користела за службена работа.

Коми кажа дека иако има докази за можен прекршок „наше мислење е дека нема разумен обвинител кој би отворил случај.“

Тој кажа дека Клинтон користела неколку други сервери и неколку мобилни апарати за лични и службени електронски пораки. Во истрагата ФБИ, ги прочитале сите 30.000 електронски пораки.

Коми кажа дека 110 пораки, во 52 дописки содржеле класифицирани информации во времето кога биле испратени. Тој додаде дека во 8 дописки имало информации класифицирани како строго доверливи.