Неприфатливо е турското барање за казнување новинар

0
589

Косово го одби барањето на Турција за казнување на познатиот новинар Берит Бужала, поради сатирични коментари за неуспешниот воен удар во Турција.

Косовскиот министер за надворешни работи, Енвер Хоџбај денеска изјави дека вербалната нота на турската амбасада во Приштина со која се бара преземање санкции против новинарот е „невообичаена и неприфатлива“. Во интервју за балканскиот сервис на Радио Слободна Европа, Хоџбај вели дека се надева оти „недоразбирањата ќе бидат надминати“.

Хоџбај додава дека Косово ги почитува слободата на изразување, слободата на печатот и мислењето и смета оти она што го напишал Бужала во врска со обидот за преврат во Турција е „со саркастична содржина и без политички цели“.

„Иако Косово е една една млада и мала држава, сепак има потреба да го чува престижот, гордоста и меѓународниот кредибилитет, да ги штити интересите на своите граѓани, како што е определена да ги зачува добрите односи со пријателските земји“, изјави Хоџај за Радио Слободна Европа.