Незадоволни од тоа како државата ги третира

0
1008

Родителите не бараат ништо повеќе од она што им следува и на другите лица со посебни потреби. Тие не влегле во оние со паричниот надомест за мобилност, кој изнесува околу 7.000 денари, бидејќи државата се премислила во последен момент и одлучила овој надомест да им се дава само на лица над 26 години, со што овие деца отпаднале. Поради ваквата незавидна состојба во која се наоѓаат семејствата,

14963410_10154122425900208_4844495720495328692_n

Здружението „Емануил плус“ за деца со посебни потреби од Битола бара да се направат законски измени како би можеле родителите да остварат дополнителна парична помош што ќе им помогне во растоварување на секојдневните обврски со хендикепираното дете. Засегнатите родители бараат да се зголеми паричниот додаток за хендикепираното дете, да имаат право како родители да добиваат паричен надомест за туѓа нега кој изнесува околу 4.200 денари, да влезат во листата на лица кои имаат право на надомест за мобилност за хендикеп, па дури и да се најде начин да се стекнат со право на пензија.

12794568_661743997299112_8609415094012413797_n

Во денешното интервју разговараме со Бети Булаковска и Билјана Стојановска.