Нов бран мигранти во септември

0
518

Во моментов се калкулира со бројка од три до четири милиони мигранти од Блискиот Исток, предупредуваат експерти за Гласот на Америка

Затворањето на западно-балканската мигрантска рута го зголеми бројот на криумчарење мигранти низ Македонија. Министерство за внатрешни работи вели дека повеќе од 500 мигранти, во периодот од март до јуни годинава, се спречени во обидот да ја поминат македонската граница на овој начин.

Последниот случај беше неодамна, кога во камион беа пронајдени 73 мигранти од Авганистан, Сирија, Пакистан и од Бангладеш.

Против 28 лица кои се обиделе да криумчарат мигранти се поднесени кривични пријави.

Експертите кои се занимаваат со оваа проблематика, предупредуваат дека Македонија може да се соочи со нов мигрантски бран во втората половина на септември.

Владо Димовски од Центарот за меѓуетничка толеранција и бегалци, за Гласот на Америка, вели дека во моментот се калкулира со бројка од три до четири милиони мигранти од Блискиот Исток.

„Тоа е голема бројка. Дали се уште ќе важи спогодбата на ЕУ и Турција, тие да се задржат близу до нивните земји за да може рептаријацијата да ја направат полесно, или сите ќе влезат преку балканската рута, никој не може да предвидиди.Тоа е сериозна закана за Македонија, и затоа мора да бидеме подготвени есенскиот наплив на мигранти да го дочекаме подготвени“, вели Димовски.