Нов Зеланд погоден од голема снежна бура

0
1047

Снежна зимска бура го погоди во четвртокот Нов Зеланд предизвикувајќи блокирање на сообраќајот ширум земјата и оставајќи илјадници домаќинства без електрична енергија.

Сите регионални летови од главниот град Велингтон се приземјени во четвртокот утрото, а силните ветрови предизвикаа големи штети уривајќи дрвја и кинејќи ги електричните мрежи насекаде низ Нов Зеланд, поради што повеќе од 10.000 домаќинства останаа без снабдување со електрична енергија.

Ветрот кој дувал со брзина до 160 километри на час ја погоди новозеландската престолнина, додека во теснецот Кук, кој ги раздвојува Северниот и Јужниот остров, дувал со брзина од 130 км на час дигајќи 11-метарски бранови, објави тамошната метеоролошка служба.