Новата грчка Влада сака долгорочна соработка со Русија и реализација на Турски тек

0
317

Со полагањето на свечената заклетва, Алексис Ципрас го започна вториот мандат како пример на Грција. Како што јавува дописникот на Нетпрес од Атина, во новата Влада повторно ќе учевствува стариот партнер, партијата Независни Грци на Панос Каменос. Ставот на Независни Грци во однос на проблемот што Атина го има со нашето уставно име е порадикален и од официјалната грчка црвена линија, а тоа е дека конечното решение не смее воопшто да го содржи треминот Македонија.

Главна цел на новата грчка Влада ќе биде имплементирањето на обврските односно мерките за штедење од третиот Меморандум. Освен тоа, тие планираат и да ја интензивираат соработката со Русија во полето на инвестициите, а пред се да продолжат со реализацијата на рускиот гасовод Турски тек. Двете страни во јуни годинава потпишаа и договор за изградба на гасоводот, која што се очекува да почне во 2016 та година. Портпаролот на Независни Грци, Теренс Квик, потврди дека новата грчка Влада е подготвена да продолжи со гасоводниот проект.