Нови 10 милиони евра директна поддршка за земјоделците

0
489

Владата на вчерашната седница донесе одлука за директна поддршка во износ од 10 милиони евра, пари што ќе стигнат во рацете на овоштарите, лозарите, сточарите и полјоделците, а тоа ќе значи и поддршка на домашното производство на храна, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски.

„Со измените на програмата за директни плаќања им излегуваме во пресрет на барањата на земјоделските здруженија за зголемување на субвенциите за производителите на пченица, кои годинава имаа ниски приноси поради лошите временски услови. Токму затоа земјоделците ќе добијат дополнителни 6.000 денари за хектар пченица, тоа се 2 милиона евра повеќе од субвенциите што ги добиваат сега. За јачменот е предвиден дополнителен 1 денар за килограм предаден кај регистрирани откупувачи. Со оваа мерка ќе се надоместат штетите и ниските приноси од годинешната жетва“, рече Николовски.