Обои ме во пријател

0
520

Голем број на ученици од основните и средните училишта и децата од Заводот за рехабилитација на говор слух и глас , во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со телесен ивалидитет небото над Битола го обоија со балони во различна боја. Порака која ја пренесоа е дека лицата со телесен инвалидитет се исти како останатите лица. Лајон склубот Кабадаја од Битола по 9 ти пат го организира овај настан со дефиле низ Широк Сокак

15326593_10154919513769406_4939071429877378546_n
Предизвиците со кои овие лица се соочуваат се системски и долготрајни и бараат мобилизираност на сите чинители во општеството. Проблеми има во спроведувањето на инклузивноста во образованието, но и во општеството воопшто.

Директорката на оваа установа додаде дека тие не се против инклузијата но не да биде по секоја цена. Упате апел до родителите да бидат свесни кое дете може да оди во редовно училиште а кое дете да добие рехабилитација и соодветен третман во Заводот

15327374_10154919513944406_6998159148068474494_n

Во заводот Кочо Рацин во Битола згрижени се 75 деца