Од Гевгелија кон Табановце утрово заминале околу 600 мигранти

0
363

Околу 600 мигранти утрово со првиот воз од железничката станица во Гевгелија заминале кон Табановце, додека во текот на вчерашниот ден заминале четири специјални возови со околу 2.500 мигранти, информираат од железничката станица.

Сумираните резултати од вчерашното транзитирање на мигрантите низ Македонија во изминативе два дена, јавува дописникот на МИА од Гевгелија, укажуваат на извесно смирување на состојбата на јужната граница и на намалување на бројот на бегалци кои преку Грција пристигнуваат во прифатниот камп во Гевгелија.

Според УНХЦР и Меѓународниот Црвен крст, бројот на мигранти кои пропатувале вчера од Гевгелија до Табановце изнесува околу 3.000, а дел од мигрантите за превоз користат автобуси и такси возила.