Од недела почнува летното сметање на времето

0
611

Новото летно сметање на времето почнува во недела, 26 март, со поместување на стрелките на часовникот од 02:00 на 03:00 часот во ноќта меѓу сабота и недела.

Летното време на сметање ќе важи до последниот викенд во октомври, односно до 30 октомври.
Летното сметање на времето за првпат се воведе во 1983 година, а цел заштеда на електричната енергија. /крај/со/ст