Одбележан патрониот празник на средното медицинско училиште

0
1716

Средното медицинско училиште Др. Јован Калаузи од Битола, со литературно читање во Хауз оф Манаки, го одбележаа патрониот празник.
По повод патронатот беа одржани и бројни активности, рецитали ,донации, акции за граѓаните, промоции, стручно предавање , презентирање пред родителите.
Името на ова средно училиште е добиено по Калаузи, Јован ,роден во Битола, примариус, д-р специјалист, интернист кардиолог, еден од основоположниците на интензивна нега и терапија при кардијални кризи во Р. Македонија. Се одликувал со голема стручност и хуманост.

Патронатот се одбележува во негова чест и со цел идните генерации со гордост да го спомнуваат неговото име.