Одбележани 117 години од завршувањето на воената школа на Мустафа Кемал Ататурк

0
786

Денот на матурирањето на Ататурк е 13 Март 1899г., но оваа година се одбележа на 14  март во Музејот во БТ. Секоја година на манифестацијата доаѓаат бројни гости: Военото аташе на РТ, претставници од Министреството за обрана на РМ, кадети од Воената академија на РТ, делегација од Т.Амбасада, Културното аташе на РТ во РМ, Турскиот културен центар во СК, претставници од министерството за внатресни работи на РМ, претставници од дипломатскиот кор во РМ, почесни козули на РТ во РМ, туски бизнисмени во РМ, претставници од Невладиниот секторт. На овој ден се потсетуваме на значењето на М.К.А. за современа Турција, како татко на современа Турција, на значењето на Битола и воената школа во целокупниот негов развој и живот, кадетите читаат песни и поеми на Турски и Македонски јазик. Денес се спомнаа и терористичкиот чин,  од вчерашниот ден во Анкара, се одаде почит кон загинатите. И секако со нагласок на познатата мисла на Ататурк “Мир во земјата – мир во светот.“