Одбележани 72 година од Првата егејска-македонска ударна бригада во Битола

0
879

Здруженија на Егејците од Македонија, општинската организација на Сојузот на борци, локалната самоуправа и Светскиот македоснки конгрес, денеска одбележаа 72 години од формирањето на Првата егејска македонска ударна бригада во Битола. На овај ден пред 72 години била построена македонско егејската бригада која што ја сочинувале борци од егејскиот, вардарскиот и пиринскиот дел.

Од Здружението Македон ги повика на сплотување сите политички партии.

Бригадата била формирана од единици од Леринскиот, Воденскиот и Костурскиот дел кои дејствувале во Западна Македонија. Нејзините борци се бореле за слободна, независна и обединета Македонија, а тој аманет останува до денес, рече меѓу другото  Ташко Јовановски од Здружението МАКЕДОН
Свеченоста по повод 72 годишнината од формирањето на Првата егејска-македонска ударна бригада во Битола се одржа пред пожарната односно на локацијата каде таа бригада била формирана пред седум децении.