Одбележување на Меѓународниот ден на ретки болести

0
478

Меѓународниот ден на ретки болести ќе биде одбележан денеска во организација на Националната алијанса за ретки болести на Република Македонија.

Годинашно мото на Меѓународниот ден е „Придружете ни се, да се чуе гласот на ретките болести“.

Целта на одбележувањето на Меѓународниот ден на ретки болести, меѓународен настан во координација со Европската организација за ретки болести Еурордис, е подигнување на јавната свест за ретките болести и влијанието кои тие го имаат на квалитетот на живот на пациентите и нивните семејства.