Околу 1.300 мигранти блокирани на српско-унгарската граница

0
662

Околу 1.300 мигранти се блокирани на ничија земја на српксо-унгарската граница, откако Унгарија одби да им дозволи влез на нејзина територија, соопшти денеска Високиот комесаријат на ОН за бегалци (УНХЦР).

Во соопштението се изразува стравување поради можноста мигрантите да бидат принудени провозаконски да се вратат од Унгарија во Србија,

Унгарија неодамна воведе ново правило создавајќи контролна зона на нејзина територија во длабочина од осум километри од српската граница, во која се распоредени војници и полициајци со задача да ги пресретнуваат илегалните мигранти и да ги враќаат во Србија,