Орбан бара расправа во ЕУ за имигрантите во кои гледа закана за демократијата

0
459

Унгарскиот премиер Виктор Орбан побара од европските челници да ја променат својата миграциска политика и да ги одвратат имигрантите од доаѓањата во Европа, бидејќи во спротивно ќе се соочат со политичка криза и закани за демократскиот поредок.
Унгарскиот премиер Виктор Орбан, кој подоцна во четвртокот ќе се обрати на конгресот на Европската народна партија (EPP) во Мадрид, изјави во средата вечерта за телевизијата M1, дека европските челници немаат мандат да пуштаат стотици илјади бегалци во Европската унија, со малку или воопшто без контрола.

Целта на унгарските огради на границите, особено на јужната кон Србија, е да ги одврати имигрантите од Европа, а не да бидат пуштани до Германија по други рути, вели Обран додавајќи дека ги повикал балканските соседи да ги одвраќаат бегалците.

„Ова ја дестабилизира европската демократија. Мораме да почнеме со дебата за иднината на нашиот континент, искрено без замолчувања поради ‘политичка коректност’, без претерувања, говорејќи отворено“, истакна Орбан.

„Мораме да ги слушаме луѓето и да ги вклучиме нивните погледи во својата политика. Доколку не успееме да го сториме тоа, ќе имаме политичка криза во текот на кулминацијата на мигрантската криза“, порача унгарскиот премиер.

Орбан истакна дека е исправно да не се дозволува преминување до Европската унија, туку луѓето да бидат вратени во бегалските кампови од коишто ги започнуваат своите патешествија, бидејќи „колку повеќе се оддалечат од своите проблематични земји, толку потешко ќе биде да бидат вратени“. Поради тоа, заклучува Орабан, тие луѓе „мора да останат во својот региони“ каде што за нив „мора да се создадат човечки услови“.

Во врска со оградата подигната кон Хрватска, исто така членка на ЕУ, Орбан вели дека таа е подигната за да се „заштити нашиот начин на живот и за тоа постои силен консензус во Унгарија“. „За тоа и треба да служат границите“, додаде унгарскиот премиер./крај/мф/сн