Папата Франциско се моли во Аушвиц

0
451

Поглаварот на римокатоличката црква, папата Франциско се наоѓа во Полска, каде го посетил логорот Аушвиц Биркенау.

Папата во тишина прошетал низ логорот во кој за време на Втората Светска Војна свирепо се убиени 1.1 милиони луѓе, меѓу кои најголем број Евреи.

Папата Франсциско таму се молел во подземна затворено ќелија каде е убиен католички свештеник, Максимилијан Колбе, кој ги дал својот живот за да спаси друг човек.