Папата Франциско за Божиќ повика на правичност

0
502

Папата побара од сите, како што рече, „опиени“ од имоти и површни работи да им се вратат на основните вредности на животот.

Прославата на годинашното одбележување на Божиќ во базиликата Свети Петар, Франциско, кој веќе три години е Папа на Римокатоличката црква, ја посвети на барањето за трезвеност и сочувство за помалку среќните.

Божиќ, како што рече, е време луѓето да откријат кои се.

„Во општество кое најчесто е затруено од конзумеризам, хедонизам, богатство и екстравагантност, детето Исус не повикува да се дејствува разумно, на начин кој е едноставен, доследен и кој овозможува да се види суштинското значење на работите“, изјави тој во неговата проповед при што ги повика верниците на трезвеност и чувство на правдина во „општеството полно со нарцизам“.