Парламентот на Косово во нов обид за избор на нова влада

0
369

Пратениците во косовскиот парламент на денешното продолжение на конститутивната седница ќе се обидат да ги надминат политичките разлики и да изберат нов претседател на Парламентот. Овој потег ќе овозможи да се покрене и процедурата за избор на нова влада. Првата седница на парламентот вчера беше прекината откако ниту една партија или коалиција не беше во можност да добие мнозинство за избор на нов претседател. Ваквиот развој ги зголеми страхувањата дека Косово би можело да се најде во политичка криза и пред нови вонредни избори. На изборите на 11 јуни годинава ниту една партија не доби мнозинство пратеници.