По 20 години во белорускиот парламент влегува опозицијата

0
280
ITAR-TASS: MINSK, BELARUS. DECEMBER 20, 2010. President-elect Alexander Lukashenko takes a sip from a cup during a press conference in the Palace of the Republic. Lukashenko has been re-elected as president of Belarus for a fourth term. (Photo ITAR-TASS/ Alexei Filippov) Белоруссия. Минск. 20 декабря. Президент Белоруссии Александр Лукашенко на первой пресс-конференции после выборов, на которых он был избран на четвертый срок, во Дворце республики. Фото ИТАР-ТАСС/ Алексей Филиппов

Најмалку еден опозициски кандидат освои мандат во парламентот по вчерашните избори во Белорусија и е прв опозициски пратеник во последните 20 години.

Изборната комисија на Белорусија соопшти дека Ана Конопацкаја од Обединетата граѓанска партија освои едно од вкупно 110 места во парламентот.

Се очекува кандидатите лојални на претседателот Александар Лукашенко да ги освојат останатите места.

„Изборите се спроведоа во целата земја. Можеме да бидеме сигурни дека парламентот е избран на легален начин.“, изјави претседателката на Централната изборна комисија Лидиа Ермошина.

„Нема веродостојни показатели дека постојат неправилности кои би можеле да влијаат на изборниот резултат.“, додаде Ермошина и појасни дека излезноста била повеќе од 50 проценти од гласачите, што е потребен минимум за да бидат изборите легитимни.