По апсењето на Ел Чапо беснее крвава нарко војна во Мексико

0
837

На основа на обемно истражување, мексикански „Ел Јуниверс“ пишуваат дека расправиите за превласт кои започнале во Тихуана, на северот од Мексико, можат да се прошилат низ целиот полуостров.

Таа област инаку пред апсењето беше контролирана од страна на Ел Чапо и неговиот картел Синалоа. Неговиот картел, според податоците е во жестока војна за превласт со новата генерација Халиско.

Според владините податоци, за периодот од февруари 2014 до февруари 2016 на територијата на северно Мексико биле евидентирани 232 убиства, што е двојно повеќе од периодот од 2011 до 2013.