Победа на партиите кои се за независност

0
347
PD*69720484

Партиите кои се залагаат за во шпанскиот регион Каталонија го освоија апсолутно мнозинство на регионалните избори.

Главниот сепаратистички сојуз и помала националистичка партија освоија 72 места во 135. члениот регионалниот парламент.

“Заедно за Да” алијансаta освои 62 пратенички места. Ако ги комбинира со екстремно левичарската КУП сепаратистичка партија, која освои 10 пратенички места, таа ќе биде во можност да формира парламентарно мнозинство.

Сепак, партии кои се залагаат за независност не успеа да добијат 50% од гласовите, освојувајќи 1,9 милиони од 4 милиони гласачки ливчиња.

Сепаратистите велат дека победата им дава јасен мандат да формираат независна каталонски држава.