Починатите имале хеморагична треска-хантан

0
1083

Министерот за здравство Арбен Таравари преку видео порака од Соединетите Американски Држави,каде што престојува во официјална посета, информираше дека причина за смртта на двајцата мажи од Гостивар е Хеморагична треска која ја предизвикува хантан вирус.

„Веќе се стигнати лабораториските испитувања од две лаборатории во кои се правеа анализи на серумот и крвта од пациентите. Се работи за подобрата варијанта на Хеморагична треска-хантан која за среќа не се пренесува од човек на човек, туку само преку глодари. Целосно состојбата е под контрола, ќе продолжиме да ги преземаме сите неопходни мерки“ рече Травари.