Почна битката за Мосул

0
589

Бројните ирачки безбедносни сили во вторникот покрена голема офанзива за да од џихадистичките групи на ИД ги превземат подрачјата северно од Багдад.

Во операцијата учествуваа специјални сили, војници, полицајци, и паравоени единици со поддршка на ирачката авијација, и меѓународната коалиција, објавија заедничката командна операција.

Висок ирачки офицер изјави дека повеќе од 7000 припадници на безбедносните сили учествувале во операцијата со која се има намера да се вратат подрачјата западно од Самара.

Целта на подрачјата се стратешки правец кој ги поврзува териториите кои ги контролираат ИД околу Мосул, главната џихадистичка тврдина во Ирак и јужните предели.