Почна судски процес против 46 припадници на италијанската мафија

0
375

Во судот во Рим започна судскиот процес против 46 обвинети припадници на италијанската мафија и поранешни функционери на градските власти во италијанскиот главен град, обвинети за корупција и за грабеж на милиони евра, државни пари.

Општински советници и локални функционери се обвинети дека биле во спрега со гангстерите на мафијата,при ограбувањето на фондовите на Рим.

Во овој процес, што се означува како еден од најголемите против припадници на мафијата во Италија, во последно време, првообвинет е неофашистичкиот гангстер Масимо Карминати.

Тој е обвинет дека ја создал криминалната мрежа, подмитувајќи ги локалните советнци и градските власти за извлекување пари кои првично биле наменети за покривање на трошоците за бегалските и мигрантските кампови, како и за собирање на отпадоците во Рим и во неговата околина, во областа Лацио.

Според италијанското обвинтелство, криминалните операции се случувале во време, кога градоначалник на Рим беше десничарскиот политичар Џани Алемано.