Покојните прво во градската капела, а потоа во црковната

0
1160

Владиката Петар смета дека новата одлука која била донесена за тоа каде прво да бидат однесени мртовците, ќе предизвика тормозење и на мртовецот и на семејството. Досега починатите лица се носеа во капела во најблиската црква, но сега прво треба да бидат однесени во градската капела.  Вели дека вака било пред 20-тина година и дека на наредна средба со надлежните ќе ги дефинираат работите.

За ова побаравме одговор што вели законот и врз основа на што е донесена таквата одлука.

TELOP POGREBALNI USLUGI

Законот за гробишта и погребални услуги во членот 26 став 1 предвидува умреното лице да се чува во мртовечница- капела, по исклучок се чува дома ако во местото на погребот нема мртовечница. Во став 2 стои дека умреното лице по преземањето од местото каде починало се превезува и положува во мртовечница во разладна комора“

Битола има санитарна капела, велат надлежните и поспапуават согласно законот. Додаваат дека никој не спори дека обердот треба да се направи в црква.