Полицијата, војската и мигрантите

0
604

Состојбата на границата со Грција е под контрола. Од македонска страна, како што информираат од полицијата се пропуштаат одреден број мигранти кои чекаат на границата согласно капацитетите на државата. Предност имаат поранливите категории. На дивиот граничен премин од грчката страна се уште има поголема група мигранти.

vodaaa33

Полицијата и војската е распоредена и го обезбедува пограничниот регион во Гевгелија каде има наплив на мигранти. Според информациите од полицијата состојбата е тензична, но нема проблеми.

vvodaaa

Мигрантите се пропушаат согласно капацитетите на државата со предност на поранливите категории, а во последните 24 часа, односно од осум часот вчера до осум часот утрово издадени се потврди на 826 странски државјани меѓу кои 163 деца и на 25 деца кои што патувале без родител.

vodamigrantii

Мигрантите пристигнуваат од Грција од каде огранизирано се пренесуваат до Табановци. Најчесто мигрантите се од Сирија, Авганистан и Ирак.

pomosmigranttii