Поплавите предизвикале хаос и во Турција

0
454

Во Истанбул за еден час наврнаа 50 литри дожд на еден метар квадратен.

Поројните врнежи ги поплавија патиштата и многу квартови од градот. Поројни води ги прекрија квартовите Ускудар, Малтепе, Картал, и Пендик, поплавувајќи куќи, канцеларии и возила.

Истанбул буквално е заробен од поројните дождови. Во двата дела на градот течат реки по улиците. Телевизиите емитуваат снимки на луѓе кои пловат или се обидуваат да минат преку водите што течат како реки. По улиците во двата дела од градот неконтролирано пловат и автомобили.

Сообраќајот е блокиран, а на мостовите над Босфор се формирани долги колони од возила. Многу луѓе не можат да дојдат до своите работни места. На автопатот Е-5 има поплавени делниции, а дува и силен ветар.

Од Службата за природни катастрофи на Истанбул предупредуваат дека постои ризик од поплави и бура.