Преговорите заглавија на гласањето на дијаспората

0
395

И покрај предупредувањата на меѓународната заедница што поскоро да се решат прашањата со избрната регулатива, нема напредок во преговорите на работните групи.

Гласањето на дијаспората, прочистување на избирачкиот список како и функционирањето на ДИК се прашањата околу кои заглавија преговорите, прашања кои треба да бидат решени до 20 октомври, но работата тешко оди барем засега.

Вчерашните преговори завршија безуспешно и покрај меѓународниот олеснувач Питер Ванхојт и се очекува истите да бидат продолжени во текот на денешниот ден.

Рокот за овој дел од пакетот реформи според договорот од Пржино беше 6 октомври а политичките партии не можат да се усогласат околу гласањето на дијаспората и надлежностите на ДИК.